Amsterdamse toeristenbelasting hoogste van Europa

Van alle meest bezochte steden in Europa int Amsterdam relatief gezien de hoogste toeristenbelasting per bezoeker per nacht: €10,80.

Ja, je leest het goed. Ook in Praag en Berlijn is een overnachting niet goedkoop: per persoon betaal je hier respectievelijk omgerekend €7,80 en €5,57 toeristenbelasting per nacht. In het Verenigd Koninkrijk wordt daarentegen helemaal geen toeristenbelasting geïnd, ook niet in Londen.

Het bedrag aan toeristenbelasting loopt, met de na Covid razendsnel teruggekeerde internationale bezoekers, alweer aardig op: €135 miljoen welgeteld. Gelukkig maar voor Amsterdam, want men kan het geld goed gebruiken. Er zijn immers nogal wat dossiers waar geld bij moet (we noemen: versteviging kades, reiniging, handhaving, stijgende energietarieven, personeelstekorten, etc). Bovendien is Amsterdam in de Covid-jaren veel inkomsten misgelopen in verband met gederfde toeristenbelasting.

Wat is dan het probleem? De argumentatie en onderbouwing. Een hogere toeristenbelasting zou een ander type bezoeker aan (moeten) trekken? Onzin. De toeristenbelasting in Amsterdam is in de afgelopen jaren al meerdere malen verhoogd, en steeds met eenzelfde argumentatie. Maar of dat daadwerkelijk een ander type toerist heeft aangetrokken? Nee. Dat is nergens toegelicht, laat staan ooit bewezen.

Amsterdam wil voorkomen dat het prettoerisme de stad nog meer in haar greep krijgt. Das terecht, nodig en een ambitieus streven. Maar het louter verhogen van toeristenbelasting met als reden het daarmee beter kunnen aantrekken van een ander type bezoeker is nergens op gestoeld. Onder andere de aankoop van vastgoed (die ervoor moeten zorgen dat winkels en horeca zich voortaan richten op bewoners in plaats van toeristen) is bijvoorbeeld vele malen effectiever.

Prima om toeristenbelasting te verhogen. Met stijgende energietarieven, hogere schoonmaak- en handhavingskosten (door groeiende aantallen bezoekers) allemaal verklaarbaar en verdedigbaar. Maar wees transparant: hier genereer je niet (per se) ander type bezoeker mee. Begin bij je ‘product’. Bij je aanbod. Dat is geen makkelijke strijd en het vergt een enorme vastberadenheid, maar das wel zo fair naar de burger/kiezer.